Vad är ExMS Spaning?

lkomna till ExMS Spaning! samlar vi som jobbar på Export Music Sweden och en grupp konsulter som jobbar med oss ndelser och trender. Nyheter vi noterar på det mligen breda området musikexport. Vi rsöker ra dessa notiser så korta som jligt så det ätt att skumma igenom dem – ädet got som äextra viktigt dig så finns det nkar under ”Vidare sning” om du scrollar ner.

Men ibland blir det lite ngre: en kolumn eller vad vi kallar
Touchdown” på ett område eller en plats.

Dessa digitala magasin kommer arkiveras på denna sida, så du kan alltid gå tillbaka till gamla spaningar om du vill. Vi planerar att alltid ha en ny spaning ute varannan nad.

Framöver kommer denna ExMS Spaning breddas med mer spaningar ur bl a  tskrivarperspektiv, fråkonstmusikområdet och mycket mer. Har du ideéeller synpunkter – kontakta Josef Hermanssonsom äredaktöExMS Spaning.

ng med!

Jesper Thorsson
VD, Export Music Sweden

Europa

Digitalt

 • Bauer Media Audio lanserar en ny betaltjänst för radio i Storbritannien. JH
 • Streaming ökade med 26 procent i Italien under 2020. JH.
 • Netflix anlitar BMG som förlag att förvalta plattformens musikrättigheter utanför USA. JH.
 • Franska Believe (ägare av bland annat Tunecore och Nuclear Blast) drar in 300 miljoner EURO inför sin börsintroduktion. JH.
 • Nederländska start-upen Fangage, som är en plattform för att hjälpa musiker och andra skapare att bygga upp ett fancommunity  av fans och hitta nya sätt att tjäna pengar, växlar nu upp efter att ha dragit in 2.5 GBP i senaste investeringsrundan. Sedan november har man närmare 2000 nya användare av plattformen. JH.

Europa

Live

 • UK öppnar inte upp som planerat 21 juni så konserter utan restriktioner kommer dröja. ML.
 • I andra europeiska länder pågår det förberedelser på uppstart. I lilla Luxemburg gjordes nyligen ett försök med en konsert för 1000 sittande. ML.
 • I våra grannländer så är konserter igång även om än i mindre skala: I Oslo gäller max 20 personer inomhus. I Köpenhamn gäller max 500 sittande inomhus. ML.
 • Nattklubbar och spelställen kan komma att klassas som “kulturella institutioner” i Tyskland. Det skulle innebära att dom får samma kulturella status som operor, teatrar och konserthus. JH. 
 • I början av juni genomfördes en konsert med bandet Indochine i Frankrike som ett test för att se hur man kan genomföra evenemang med åtgärder för begränsa smittspridning. Det är den första konserten inomhus sedan restriktioner infördes för över ett år sen. JH. 
 • I Tyskland har det ännu inte öppnat för några livekonserter utan restriktioner. Man tror att snabbtester kommer vara vägen att gå för att kunna arrangera konserter vilken kommer leda till ökade kostnader för arrangörer. JH.

KOLUMN: MICKE LINDVALL (DEBASER)

När jag först vart tillfrågad om jag kunde skriva en kolumn om livemusik för ExMS Spaning tänkte jag först att det här kommer bli en riktigt sorglig kolumn. Den del av branschen jag jobbar i har sedan mars 2020 mer eller mindre varit i total lockdown. 

Streaming och EU-direktiv i Tyskland

Touchdown: Tyskland

Efter USA, Japan och Storbritannien är Tyskland den fjärde största musikmarknaden i världen, sett till inspelad musik. Tyskland höll under lång tid kvar vid CD-formatet, men under de senaste åren har streamingen successivt tagit över.

Nordamerika

Digitalt

 • Sirius XFM i nytt samarbete med TikTok och startar upp TikTok Radio. Tanken är att radiokanalen ska spela trendande musik och ljud från TikTok och på så sätt locka nya lyssnare till Sirius XFM. JH.
 • OneOf är en NFT-plattform med fokus på musik som lanseras i Juni. Flera kända entreprenörer står bakom plattformen som drog in 63 miljoner dollar i sin första finansieringsrunda. NFT är det senaste inom krypto. Förenklat är en NFT är ett digitalt unikt verk som köps och säljs likt en auktion och värdet styrs av vad någon är redo att betala. JH.
 • Warner Music Group meddelar att deras streams ökat 20% för Q1 2021 jämfört med samma period 2020. JH.
 • Warner Music Group skriver kontrakt med techföretaget Songclip. Genom samarbetet kommer deras katalog kunnas användas användarna på Songclip vilket gör det möjligt att posta musikklipp från WMGs katalog i videor på sociala medier och i andra appar. JH.
 • Lyor Cohen som är Global Head of Digital Music meddelar att YouTube betalat ut 4 miljarder dollar till musikindustrin de senaste året. Pengar kommer från reklamintäkter och betalande prenumeranter. Han meddelar också att deras mål är att bli den plattform som betalar ut mest pengar per år, dvs mer än Spotify som nu betalar ut cirka 5 miljarder dollar. JH.
 • Så rdelningen mellan streamingtjänster i USA mars 2021, alltså hur
  nga av den vuxna befolkningen (18+) som använder respektive tjänst musiklyssnande:
  YouTube: 44% 
  Spotify: 27%
  Pandora: 25%
  Amazon Prime Music: 24%
  Apple Music: 12%
  iHeart radio: 12%

Nordamerika

Live

 • Flera stora festivaler planeras i USA i sommar i samband med att restriktioner lättas. BIljetter säljer fort. Lollapaloza i Chicago räknar med hundratusen besökare per dag. Vaccinationsbevis eller ett negativt covid-19 test kommer krävas. JH.
 • Det brittiska biljettföretaget Dice fortsätter att expanderar i USA och öppnar ett nytt kontor och New York och värvar 20 anställda. JH.
 • Amerikanska Small Business Administration meddelar att ingen av deras tretusen anslutna oberoende spelställen har fått ekonomiskt stöd genom den statliga kampanjen Save Our Stages. JH.  
 • Den 20 Juni kommer Foo Fighters göra den första konserten utan restriktioner i New York-området på över ett år. Konserten kommer vara på Madison Square Garden. JH. 
 • Flera amerikanska artister planerar att turnéra i landet under hösten. De flesta internationella artister med planerade turnéer under 2021 har flyttat fram dem till våren 2022. JH. 

Sydamerika

Digitalt

 • Franska streamingtjänsten Deezer startar upp ett nytt ett samarbete med den brasilianska Netflix-konkurrenten Globoplay. Globoplay-prenumeranter får Deezers premiumtjänst gratis i 12 månader. JH.
 • Portaldisc som är Chiles största tjänst för att köpa digital musik lanserar en egen streamingplattform dedikerad till chilensk musik. JH.
 • I de två sydligaste nderna, Chile och Argentina, så ästreamingen dominerande. Chile kommer över 85 procent av intäkterna fråstreamingtjänster, medan det Argentina ä63 procent. Argentina har dock en stor andel intäkter som kommer från
  public performance, över 30 procent, r även digitala kanaler ingår. DJ.
 • Intäkterna från Chile och Argentina ärelativt små men triggar musikkonsumtionen av ny musik så att den sprids till spellistor t.ex. USA, intäkterna plötsligt blir klart mycket större. Istället att fokusera direkt på amerikanska eller europeiska spellistor kan det rföfinnas ett rde att fokusera på spellistor dessa så kallade ”trigger cities”, rutsatt att det handlar om musik som passar marknaderna. DJ.

Sydamerika

Live

 • Länder som Chile, Argentina och Brasilien är några av de länder som har haft störst tillväxt inom musikindustrin de senaste åren. Som ett resultat av detta har merparten av dessa länder den senaste tiden börjat samla information om det egna landets musikindustri på ett sätt som inte gjorts tidigare. Detta kommer förmodligen leda till fler siffror och nyheter inom Sydamerikas liveindustri. JH.
 • Digital Observatory of Chilean Music i Chile har gjort en stor dokumentation av sin musikindustri. Finns att läsa här. JH.
 • Under det senaste pandemiåret har över 90% av alla konserter ställts in i Chile.  JH.

Asien

Digitalt

 • Koreanska gruppen BTS slog ett rejält Spotify-rekord med 20,9 miljoner streams under ett dygn med dyras nya singel Butter. Men bara ungefär hälften av streamsen har räknats när man kollar på plattformens topplistor. Enligt Music Business Worldwide beror detta på att man bara räknar de första tio streamsen per användare under en 24-timmars period när det gäller topplisteplaceringar. JH.
 • Sony skriver på en flera år lång licensdeal med de två största streamingplattformarna i Kina: NetEase Cloud Music and Tencent Music Entertainment. JH.
 • I september förra året började YouTube betatesta sitt TikTok-liknande format YouTube Shorts i Indien där TikTok är förbjudet. Nu försöker man locka flera använder genom sin “YouTube Shorts Fund”. Genom den ska man betala ut 100 miljoner dollar till användare av tjänsten. JH.
 • Även om Spotify har sett en god tillväxt på nga marknader har man fortfarande inte slagit igenom asiatiska nder på samma tt som Europa och Nord- och Latinamerika. Den senaste kvartalsrapporten, januari – mars 2021 visar att ”bara” 11 procent av de betalande användarna finns vad som kallas ”övriga rlden”, som ähela Asien, Mellanöstern och Afrika. DJ.
 • Om vi fokuserar lite på den indiska marknaden, som å2020 hamnade på plats 17 på rankingen över intäkter fråinspelad musik. Mer ä90 procent av de totala
  intäkterna till ttighetshavare inspelad musik kom frådigital användning landet, streaming ståden absoluta majoriteten (85%). DJ.
 • Streamingintäkterna ökade med 20,procent i Indien under pandemiåret 2020
  mfört med året innan, och har haft ungefäsamma tillväxt under de senaste fem åren. Intressant sammanhanget äatt synch ståen större andel av intäkterna mfört med det globala genomsnittet, vilket skulle kunna rledas till musiksättning indiska filmer och TV-serier. DJ.

Asien

Live

 • I slutet av maj gjorde postpunkbandet RE-Tros från Beijing den största rockkonserten i Kina sedan början av 2020. 10.000 personer var på plats i Mercedes Benz Arena i Shanghai. JH. 
 • Wuhan Strawberry Music Festival ställdes in förra året till följd av pandemin. I maj arrangerades festivalen igen med publik på plats. Fem dagar och cirka 10.000 besökare per dag. JH. 
 • Fyra av de största musikorganisationerna i Japan har gjort en formell förfrågan till regeringen om att lyfta restriktioner för konserter i landet. I brevet meddelar de att liveindustrin i landet har sjunkkit med 80% under 2020 och att de står inför en akut kris. JH. 
 • Dream Concert i Sydkorea som är ett av de största K-popeventen i världen kommer eventuellt genomföras med publik i sommar. JH. 
 • One Love Asia Festival i Singapore som skulle gått av stapeln i september har nyligen valt att ställa in på grund av den osäkerhet som råder kring pandemin i dagsläget. JH.

EXMS SPANING #1 HAR GJORTS AV

exms