ExMS Spaning #5

lkomna till femte numret av ExMS Spaning!

Vad är ExMS Spaning?
samlar vi som jobbar på Export Music Sweden och en grupp konsulter som jobbar med oss ndelser och trender. Nyheter vi noterar på det mligen breda området musikexport. Vi rsöker ra dessa notiser så korta som jligt så det ätt att skumma igenom dem – ädet got som äextra viktigt dig så finns det nkar under ”Vidare sning” om du scrollar ner.

I detta nummer av Spaning kan du läsa en kolumn om Metaverse skriven av Daniel Johansson. Vi arrangerade nyligen ett seminarium på ämnet som snart kommer upp på vår YouTube. Håll utkik! Men vill du få snabbkurs på Metaverse rekomenderar jag att du läser kolumnen redan nu. Utöver det bjuds det som vanligt även på en massa korta spaningar från världens alla hörn. I detta nummer har Daniel Johansson bidragit med spaningar. Har ni tips på nyheter, spaningar och annat intressant så tveka inte på att höra av er till oss. 

Josef Hermansson Embring
Redaktör för ExMS spaning
josef@exportmusicsweden.org

Europa

Digitalt

 • En italiensk domstol har dömt biljettjänsten Viagogo att betala motsvarande 250 miljoner kronor i böter för illegal verksamhet. De italienska myndigheterna upptäckte att Viagogo sålde biljetter till 131 evenemang i Italien för ett klart högre pris än vad de egentligen kostade. Viagogo meddelar att de godkänner domen och kommer betala böterna, men att de är förvånade över beslutet och hänvisar till europeisk lagstiftning kring öppen konkurrens. DJ.
 • Belgien har beslutat att införa en s.k. ”oavvislig ersättningsrätt” i landet, d.v.s. att streamingtjänster som Spotify och Apple Music ska betala en fast procentsats av sina intäkter till ett insamlande sällskap, som sedan fördelar intäkterna till artister och musiker. Sedan tidigare har Spanien en liknande lösning, där organisationen AIE (som motsvarar SAMI i Sverige) samlar in från streamingtjänster och fördelar pengarna, utöver de vanliga intäkter som artister får från skivbolag och/eller distributör. DJ.

Europa

Digitalt forts.

 • I Storbritannien har polisen slagit till mot en illegal tillverkare av CD-skivor, i närheten av Liverpool. Över 30 000 skivor togs i beslag vid tillslaget. Bootleg-fabriken hade slagit mynt av att producera näst intill perfekta kopior av CD-album som man sedan sålde via Amazon till privatpersoner. Under pandemin har tydligen verksamheten ökat rejält, i takt med att intresset för musik på CD-skivor ökat i Storbritannien. Det var branschorganisationen BPI som först uppmärksammade tillverkningen och försäljningen. DJ.
 • Den europeiska branschorganisationen IAO (International Artist Organisation), genomför under sommaren en stor undersökning bland alla utövare i Europa. Med i organisationen finns alla fackförbund för musiker och artister, som t.ex. Musikerförbundet i Sverige, Gramart i Norge, GAM i Frankrike och CoArtis i Spanien. Syftet med undersökningen är att se vad artister anser om utvecklingen inom streaming och digitala intäkter. Undersökningen finns att ta del av här: https://www.iaomusic.org/survey DJ.

Europa

Live

 • Tysklands livemusikindustri kräver att regeringen ger klartecken för hur landet kommer hantera en eventuell ny våg av Covid-19 i höst och vinter. Biljetter säljer dåligt och man tror att det beror på publikens osäkerhet att konserterna blir av. JH.
 • Metalfestivalen Metal Paradise i Spanien ställer in årets upplaga. Detta beror enligt festivalen att produktionskostnaderna för festivaler är högre än någonsin, det råder personalbrist samt svikande biljettsifrror. JH.
 • Venue-nätverket Liveurope, där bland annat Debaser i Stockholm ingår, har fått förhöjt stöd för sin satsning new talent där spelställen för ekonomiskt stöd för att boka nya artister till sina venues. JH.
 • Spelföreaget Rockstar Games investerar oväntat i Broadwick Lives “Project Pipeline” som innefattar öppnade av fem nya spelställen i London. Summan är okänd men projektets totala kostnad väntas vara 200 miljoner euro. JH.
 • Band och artister från UK behöver inte längre visa för att turnera i Grekland efter nytt beslut av Greklands regering tillsammans med brittiska aktörer. Vissa restriktioner finns dock, till exempel behövs en carnet för att komma in i landet. JH.

Nordamerika

Digitalt

 • Los Angeles-baserade AI-tjänsten Songistry har tagit in motsvarande 50 miljoner kronor i nytt kapital. Företaget driver en tjänst som automatiserar identifieringen av passande musik i synk-sammanhang, när man ska hitta rätt musik till tv, film, reklma, gaming och andra områden. DJ.
 • Den stora amerikanska distributören Alliance Entertainment planerar att introduceras på börsen i New York. Alliance distribuerar framför allt fysiska produkter, för en lång lista av företag som t.ex. Warner Music, Sony Music, Universal Music, Disney, Nintendo, Electronic Arts, Paramount, Mattel och Activision. Alliance hade intäkter på 15 miljarder kronor under det senaste året. DJ.

Nordamerika

Digitalt forts.

 • Musikförlagen i USA har gått samman för att hantera appar som på olika sätt använder sig av musik utan att licensiera den. Först ut var appen Vinkle, som används för att skapa videos, och som tillhandahåller ett bibliotek med låtar inte har licensierats på rätt sätt. Totalt har NMPA (förlagens branschorganisation i USA) inlett processer gentemot över 100 olika appar. DJ.
 • Universal Music Group i USA har lanserat en sample-tjänst som främst ska kunna användas av bolagets egna artister. I oktober 2021 ansökte man till de amerikanska myndigheterna om att varumärkesskydda ”Usample”, som den nya tjänsten heter, och som innehåller samples från musik ända tillbaka till 1960-talet. DJ.

Nordamerika

Live

 • Austin-baserade musikkonferansen SXSW expanderar till Australien nästa år. JH.
 • Tidigare CIO för AEG Europa David Jones blir nu chef för företagets teknoligenhet i USA, Europa och Asien-Stillahavsområdet. JH.
 • Talangbyrån CAA’s köp av ICM Partners går i lås efter ha granskats av det amerikanska konkurrensverket sedan i höstas. Köpet värderas till 750 miljoner dollar. JH.

Musikens framtid?

Metaverse

Var och varannan vecka läser vi om musikbolag som engagerar sig och köper in sig i företag inriktade mot det s.k. ”metaverse”. Facebook har t.o.m. gått så långt att man bytt moderbolagets namn till just Meta. Men vad är det här metaverse egentligen, och varför är det så många som tror att det kommer påverka och förändra den globala musikbranschen framöver?

Sydamerika

Digitalt

 • En undersökning genomförd under våren 2022 visar att 47 procent av befolkningen i Argentina betalar för en streamingtjänst för musik, 13 procent betalar för att ladda ned music, medan 35 procent enbart använder sig av gratisvarianter, inkluderat YouTube. Endast 10 procent svarar i undersökningen att de inte lyssnar på musik via internet, vilket visar hur stort genomslag digital musikanvändning har i landet. DJ.
 • I Brasilien är fortfarande piratkopiering och illegal nedladdning av musik vanligt, och i juni 2022 genomfördes ett stort tillslag där 226 webbplatser och hela 461 appar stängdes ned. Branschorganisationerna Pro-Música Brasil och IFPI har länge påpekat problemet, varför aktionen uppskattas mycket av branschen i landet. Kampanjen går under namnet Operation 404, och kommer fortsätta även framöver. DJ.

Sydamerika

Digitalt forts.

 • I Mexiko har svenskskapad musik blivit allt mer populär, något som STIM avslöjar i ett pressmeddelande. Den svenskskrivna låt som inbringat mest pengar från Mexiko under åren 2013 – 2019 var ”Valiente” med Paty Cantú, skriven av Erik Palmqvist m fl, och den näst mest lyckade låten var ”Slowly” med Anni-Frid Lyngstad, skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. DJ.
 • Latinamerika har under ett par års tid varit den region som haft störst tillväxt vad det gäller prenumeranter till Spotify. Vid en presentation för investerare i juni visade Alex Norström siffror som avslöjade att man totalt har 87 miljoner månatligt aktiva användare i regionen, vilket ger dem en marknadsandel på 60 procent på området strömmad musik. Music Business Worldwide analyserade dock siffrorna, och kom fram till att tillväxten verkar ha avstannat. DJ.

Sydamerika

Live

 • Primavera Sound expanderar och kommer arrengera upplagor av festivalen i Brasilien, Chile och Argentina innan året är slut. JH.
 • Coldplay är ute på en mycket framgångsrik turné i Latinamerika som slår nya försäljningsrekord vid varje stopp. “It’s the most spectacular run through Latin America ever.” säger Live Nation Latin Americas president Bruce Moran. JH.
 • Ticketmaster expanderar i Latinamerika. Det ses som en naturlig följd av Live Nations köp av OCESA. JH.
 • Rock in Rio är tillbaka i september. Biljetterna sålda ut på rekord tid. 200k biljetter sålde slut på bara några timmar vilket är rekordsnabbt för festivalen. JH.

Asien

Digitalt

 • Singapore-baserade Bandlab, som tidigare i år tog in 65 miljoner dollar i nytt kapital, meddelar att man nu har nått 50 miljoner användare. Bandlab är en tjänst för att skapa musik på, endera ensam eller tillsammans med andra på nätet. DJ.
 • Kinesiska appen WeChat, som ägs av Tencent, genomförde den 24 juni en virtuell livesändning med Backstreet Boys, som sågs av 45 miljoner fans. Enbart personer som bor i Kina kunde se sändningen. Under konserten rullade låttexterna på både engelska och mandarin. Backstreet Boys planerar nu en kommande turné i Kina. DJ.

Asien

Digitalt forts.

 • Det är inte bara fansen till BTS som är ledsna över att bandet har splittrats, eller tagit paus. Även den koreanska branschen är besvikna, och i ett öppet brev till BTS och skivbolaget HYBE skriver Lee Ja Yeon från branschorganisationen Korea Singers Association att bandets uppbrott skulle kunna få negativa effekter för landets turism och ekonomi. DJ.
 • Topp 5 appar för musikanvändning i Japan under år 2021 var: 1) Amazon Music, 2) Spotify, 3) Pokekara, 4) LINE Music, 5) YouTube Music. Allt baserat på antalet nedladdningar av respektive appar under året. Under året kom 29 procent av intäkterna till masterägare från streaming i landet, medan närmare 60 procent av intäkterna fortfarande kommer från försäljning av CD-skivor.  DJ.

Asien

Live

 • Japan är redo att återgå till en normal festivalsommar med alla större festivaler planerade att bli av. Det blir första gången på två år som festivaler blir av med internationella gäster och utan minskad kapacitet. JH.
 • Anghami, med huvudkontor i Abu Dabi, som är den första lagliga streamingplattformen i arabvärlden köper Dubai-baserade konsert- och eventarrangören Spotlight. JH.
 • I Singapore, Jakarta, Thailand och Filipinerna planeras stora internationella festivaler hela sommaren. Vissa med restriktioner såsom sociala distansering och munskydd. JH.
 • Ett tecken på att internationell turnering är tillbaka är att Live Nation Philipines nyligen meddelade att Billie Eilish kommer göra sin första Asien-turne i höst. Turnén var planerad innan pandemin men har nu bokats om. JH.