Daniel Johansson
Touchdown: NFTs - ett globalt fenomen
Under branschkonferensen SXSW i USA i mars månad 2022, var det tydligt att NFTs blivit det nya heta i musikbranschen. Mängder med paneler, shower och releaser genomfördes, och för de som inte hade möjlighet att delta fanns också möjligheten att köpa digitala SXSW-affischer som NFTs.
Så, vad är egentligen det stora med NFTs?
Egentligen handlar det om tre saker:
1) Det viktigaste är att digitala original får lika stor unikitet som fysiska original. På samma sätt som det bara kan finnas en original-Mona Lisa, eller ett original operahus i Sydney, kan det bara finnas en digital original-NFT.
2) NFT-er gör det möjligt för fans att investera i konst och musik direkt till artisterna och skaparna, utan att behöva gå genom mellanhänder. Det skapar också en långsiktig intäktskälla till konstnären, som kan fortsätta tjäna pengar på den vidareförsäljning som fans eventuellt gör.
3) Det skapar sällsynthet, eller ”scarcity”, även i den digitala kontexten, trots att allt går att kopiera och distribuera mer eller mindre gratis.
För att få en känsla för potentialen med NFT-er kan det vara bra att få en liten bakgrund, och förklara några centrala begrepp.
Bakgrund
I takt med digitaliseringen av samhället har pengar gått från att vara något fysiskt till att helt enkelt vara digital information. Det ställer krav på effektiva och säkra system för att säkerställa att värden består, trots att de där siffrorna i realiteten inte har något som helst underliggande värde.
I de flesta länder pågår utredningar och arbeten som handlar om att skapa digitala versioner av den egna valutan. I Sverige utreder Riksbanken t. ex. införandet av en e-krona sedan år 2017, och under 2022 testar man en teknisk lösning för detta som i allt väsentligt fungerar precis som annan kryptovaluta.
Trenden att skapa ytterligare alternativa virtuella ekonomier har också pågått under lång tid. Inte minst är det spelvärlden som drivit på den här trenden, där alla de stora spelen skapat egna valutor som går att konvertera ”vanliga” pengar till. Alla som har barn vet att veckopengarna idag huvudsakligen inte går till godis utan till robux, v-bucks, starcoins eller andra spelvalutor.
Kryptovaluta: En digital decentraliserad valuta, där kryptoteknik och blockkedjan används för att säkra transaktioner. Bland de mest använda idag finns bitcoin, ether, binance och solana. Ether är den vanligaste kryptovalutan för NFTs.
Blockkedjan: Den underliggande teknik som skapar den decentraliserade databas, spridd på alla noder, som ingår i nätverket. Bygger på P2P, precis samma teknik som fildelningen. Som exempel, istället för att STIM har en egen centraliserad databas som finns hos dem, är databasen spridd hos alla medlemmar, låtskrivare och förlag. Ingen vet vad som finns vart, och all data är krypterad. Alla historiska transaktioner lagras och hanteras över hela den decentraliserade databasen, vilket kräver stora mängder datakraft, men skapar anonymitet, säkerhet och snabba överföringar.
Token: En token är en avgränsad unik del av blockkedjan som egentligen kan fyllas med vad som helst. Lite som en digital ”låda” med en unik adress, vars existens och distribution regleras av automatiska smarta kontrakt. En token kan vara en del av ett bitcoin, det kan vara en försäkring, en biljett till en konsert (används t. ex. av Ticketmaster), en röst i ett val, en kilowattimme (som används när egenproducerad el distribueras), en andel i en låt, en licens för en programvara, precis vad som helst som går att representera digitalt kan paketeras i en token.
Non-fungible Token (NFT): En icke utbytbar token som det bara finns ett enda exemplar av. Valuta-tokens ser som jämförelse likadana ut (precis som vanliga mynt), även om varje token är bunden till en adress i nätverket, samma sak gäller för en kilowattimme, en licens, en biljett eller något annat. Men, en NFT är helt unik och är inte kopierbar i blockkedjan. NFT är egentligen en teknik som validerar äktheten hos ett digitalt original.
Tekniken använder sig alltså av blockkedjan som underliggande infrastruktur. En NFT fungerar som ett exklusivt ägande av ett originalverk. Det går i princip att sälja ”vad som helst” i digital form, en text, en video, en gif-animation, en låt, en bloggpost, en Instagram-bild, virtuella prylar i spel osv.
Många har jämfört NFT-er med samlarkort, men det är en något begränsad jämförelse. NFT-er bör snarare sägas vara den digitala motsvarigheten till all konst där det finns någon form av original, vilket naturligtvis också gäller musik. Det finns alltid en originalinspelning, en originalfil, ett originalframförande.
Varför har det blivit så populärt?
Det som har hänt under det senaste året är att intresset för att investera i kryptokonst ökat dramatiskt. Det som skapade den stora eskaleringen var när den amerikanska konstnären Beeple, eller Michael Joseph Winkelmann som han heter egentligen, sålde sitt verk Opus via erkända brittiska auktionshuset Christie´s för motsvarande 69 miljoner dollar i mars 2021 (se en kort video från auktionen och budgivningen: https://www.youtube.com/watch?v=S8p1B8NHLFQ)
När sedan artister som Deadmau5, Aphex Twin, Jay-Z, Eminem, Doja Cat, Marshmello, Dave Grohl, Mick Jagger och många fler under 2021 lanserade olika former av NFT-er, följde resten av världen med, och musikbranschen inte minst. Kings of Leon blev det första större bandet att släppa ett helt album som NFT.
Idag är samtliga majorbolag inne på NFT-området och nya musikinriktade plattformar som Royal och Snowcrash attraherar stora mängder kapital.
Royal har tagit in närmare en halv miljard kronor i riskkapital från artister som The Chainsmokers, Nas, Kygo m. fl, och den första NFT-serien släpptes av Nas i form av två låtar som vem som vill kan köpa in sig i genom att köpa tokens. Totalt är det 740 tokens i låten Ultra Black och 1 110 tokens i låten Rare. Priserna per token varierar från 50 USD till 10 000 USD.
Varje token ger en viss procentsats på streamingintäkterna från de båda låtarna. En token för 10 000 USD ger ca 1,6 procent av intäkterna, plus en massa ”godis” och merchandise, ungefär som crowdfunding brukar fungera.
De stora plattformar som används idag är SuperRare, Nifty Gateway, OpenSea, Crypto.com, MakersPlace, OneOf, Rarible, NFT Showroom, Foundation, Async Art, AtomicMarket, men det finns ytterligare fler plattformar som ofta nischar in sig på ett specifikt område (länkar finns längst ned i artikeln).
Vad kommer hända framöver?
Än så länge är vi bara i början på vad kopplingen mellan musik och blockkedjan/NFT skulle kunna innebära. Det man måste komma ihåg är att teknikerna för blockkedjor och kryptovalutor utan tvekan är här för att stanna, helt enkelt för att det är nästa generation av den tekniska infrastruktur som krävs för det digitala samhället, det som ibland kallas Web3. Såväl teknikanalytiker som finansanalytiker är övertygade om att digitala valutor och blockkedjan successivt kommer att ta över de traditionella och mindre effektiva lösningar som råder just nu, och det är bara en tidsfråga förrän även ”vanliga” pengar bygger på samma tekniska grund.
Till detta bör också nästa generations mobila devices tas med i beräkningen, d. v. s. det som Apple, Facebook/Meta, Microsoft, Google/Android, Samsung osv har i pipelinen för de kommande åren. Alla räknar med att ”skärmen” på sikt kommer att övergå till en mix mellan digital information och verkligheten, det som ibland kallas Augmented Reality, Mixed Reality, Virtual Reality och som under pandemin buntats ihop till begreppet ”metaverse”.
I takt med att vi i allt högre grad lever våra liv i den digitala kontexten, är det också naturligt att våra konstformer, vår ekonomi, vårt sociala umgänge sker i metaverse. Musiken har här en enorm potential som drivande faktor även i denna utveckling.
NFT-er är helt enkelt ett sätt att skapa unikitet och värde i den digitala kontexten, något som står i bjärt kontrast till den gratismentalitet som rådde under 00-talet. Det är i sig ganska paradoxalt att den teknik (och i vissa fall de personer) som en gång i tiden låg bakom den största krisen någonsin för musikbranschen, P2P och decentraliserad distribution, nu ligger bakom en ny generation av monetisering av musik i metaverse.
Nu när även stora streamingplattformar som Spotify och Tidal ger sig in i NFT-världen, samtidigt som labels, artister och liveaktörer redan finns där, kan vi förvänta oss att utvecklingen kommer ta stormsteg under de kommande åren. Årets SXSW tycker jag är ett tydligt bevis på vad som är på gång.
Självklart kommer vi att uppleva bakslag i utvecklingen. Vi har redan sett bedrägerier där folk har sålt NFTs med musik som de inte äger, och andra former av lurendrejeri där aktörer utnyttjat artisters varumärken. Just nu är det också så att det huvudsakligen är artister som redan har en etablerad fanskara som kan profitera på NFT-er. Dessutom finns än så länge inga tydliga globala riktlinjer för vad som gäller rättighetsmässigt kring musik i NFTs. Vi kan förvänta oss att ämnet kommer behandlas i kommande EU-direktiv.
Men, det hindrar inte den långsiktiga utvecklingen. NFTs är här för att stanna, eftersom det är en teknik som för första gången upprätthåller riktigt originalvärde i den digitala kontexten, en decentraliserad lösning där hela nätverket är överens om vad som är originalet och vad det är värt. Och, för att ta ett direkt citat från Riksbanken, där man försöker förklara vad pengar egentligen är:
”Pengar är vad medborgarna i ett samhälle kommer överens om att pengar ska vara.”
För den som vill fördjupa sig lite mer i NFT och musik finns här några länkar som kan vara intressanta att titta vidare på:
www.royal.io
En NFT-plattform för att sälja delar av låtar som tokens.
www.musicart.io
En plattform för att sälja artworks som NFTs.
https://crypto.com/nft/brands/heavy_metal_nft
Heavy Metal NFT-er på Crypto.com
https://opensea.io/explore-collections?tab=music
Musikavdelningen på OpenSea, en av de största plattformarna för NFTs.
www.moonwalker.fm
Det första skivbolaget som enbart ger ut NFTs.
www.anotherblock.io
Svensk kommande handeslplattform för musik-NFTs.
www.corite.io
En svenskgrundad plattform där fans kan investera i musik med hjälp av blockkedjan.
https://sxsw.bcl.xyz/
NFTs från SXSW.
https://distrokid.com/sellouts/
Musikdistributören Distrokid med 10 000 NFTs.
https://niftygateway.com/collections/eazysleazy
Mick Jagger NFT.
https://niftygateway.com/itemdetail/primary/0x4e6c7f87d1e08a88a2031bf61d5352b60498a8ce/1
Blockheater av Mad Dog Jones och DeadMau5.
https://superrare.com/freddiemercury
Freddie Mercuray välgörenhets-NFT.
https://royal.io/editions/Nas-Rare
NAS säljer andelar av låtar som NFT.
https://superrare.com/artwork-v2/rolling-stone-x-bored-ape-yacht-club-cover–30247/
Rolling Stone säljer omslag som NFT.
https://opensea.io/collection/yngwiemalmsteenxwaltgracedigital
Yngwie Malmsteen NFT-er.
https://niftygateway.com/collections/asaprocky
ROCKY GATEWAY by A$AP Rocky.
https://wdny.io/funko3/
Iron Maiden NFT-er av Eddie.
https://crypto.com/nft/drops-event/f2d36eaa36e8651e72d602785b17c6da
Lionel Richie – All Night Long NFT.
https://mobile.twitter.com/therealkingship
Universal Music Twitter-konto för NFT-bandet Kingship.
Här har jag skrivit ytterligare ett par artiklar i ämnet: https://www.musikindustrin.se/2021/11/14/kronika-en-ny-musikekonomi-vaxer-fram/
Riksbankens ”Vad är pengar?”
https://www.riksbank.se/sv/betalningar–kontanter/vad-ar-pengar/
– – – – – – – –
Texten är skriven av Daniel Johansson.
Daniel Johansson har analyserat musikbranschens utveckling sedan slutet av 90-talet, dels med egna nyhetsbrev men också på Musikindustrin.se och för den svenska förlagsbranschen. Under 00-talet var han med och drev Hultsfredsfestivalen, och han har varit involverad i utvecklingen av digital distribution av musik under de senaste två årtionden. Under 2017 – 2021 drev han ett större forskningsprojekt tillsammans med streamingplattformen Soundtrack Your Brand, och idag är han bl.a. verksam som forskare och lärare på Linnéuniversitetet i Kalmar/Växjö och Högskolan i Innlandet i Norge.