ExMS Spaning #4

lkomna till fjärde numret av ExMS Spaning!

Vad är ExMS Spaning?
samlar vi som jobbar på Export Music Sweden och en grupp konsulter som jobbar med oss ndelser och trender. Nyheter vi noterar på det mligen breda området musikexport. Vi rsöker ra dessa notiser så korta som jligt så det ätt att skumma igenom dem – ädet got som äextra viktigt dig så finns det nkar under ”Vidare sning” om du scrollar ner.

I detta nummer av Spaning kan du läsa en Touchdown på NFTs skriven av Daniel Johansson. Känner du dig fortfarande förvirrad kring vad NFTs egentligen är eller bara nyfiken på fenomenet rekommenderar jag starkt att du läser den. Den andra längre texten är en Touchdown skriven av Markus Bergfors på Yle som handlar om pandemins påverkan på Finlands musikindustri. Utöver det bjuds det som vanligt även på en massa korta spaningar från världens alla hörn. I detta nummer har Daniel Johansson bidragit med spaningar. Har ni tips på nyheter, spaningar och annat intressant så tveka inte på att höra av er till oss. 

Josef Hermansson Embring
Redaktör för ExMS spaning
josef@exportmusicsweden.org

Europa

Digitalt

 • Deezer har öppnat nytt huvudkontor i Paris och firade med en show att tjänsten nu funnits i 15 år (ett år längre än Spotify). Deezer rapporterar att man har 16 miljoner aktiva användare i mer än 180 länder, en katalog på 90 miljoner låtar och över 100 miljoner spellistor. DJ.
 • Utopia Music fortsätter att anställa ny kompetens och köpa bolag. Man har nu över 200 anställda och de två senaste in i bolaget i Schweiz är Jonathan Abon och Jordan Gremli, som tidigare varit på Spotify och DICE. De kommer vara med och utveckla plattformen ”Fair Pay for Every Play” som hjälper rättighetshavare i branschen att i realtid kunna följa vad som händer med deras musik. DJ.
 • Spotify har ingått ett sponsorsamarbete med fotbollsklubben FC Barcelona. Alex Norström kommenterar syftet med samarbetet: ”Det handlar om att koppla ihop fans med artister av alla slag – spelare och artister, musik och sport”. Samarbetet ska ha kostat Spotify 300 miljoner euro. DJ.

Europa

Digitalt forts.

 • Sony Music har slutligen fått godkännande för uppköpet av AWAL. De brittiska myndigheterna menar att uppköpet inte kommer att skapa en minskad konkurrens, ej heller bör det innebära en ökad prissättning för distribution. Kobalt Music Group kan följaktligen glädja sig över ett tillskott på 430 miljoner dollar i kassan. DJ.
 • Nya siffror sammanställda av Statista visar att Spotify är mycket dominerande som plattform i Spanien, följt av Amazon och YouTube. En undersökning som publicerades i mars 2022 visade att 80 procent av spanjorerna använder Spotify, 28 procent använder Amazon Music, 23 procent använder YouTube Music, 10 procent använder Apple Music och 4 procent använder Deezer. DJ.

Europa

Live

 • Sean Goulding (agent för bland annat Post Malone och Princess Nokia) joinar bokningsbolaget One Fiinix Live. Han kommer utgå från deras kontor i London. JH.
 • Live Nation meddelar att man inte kommer promota eller göra affärer med Ryssland efter deras invasion av Ukraina. JH.
 • Den onlinebaserade bokningsplattformen GigRealm ingår samarbetet med Tunecore. Tanken är att ge användarna av båda tjänsterna ett större serviceutbud. JH.
 • Den nya arenan MSG Sphere i London som länge vart under planering får nu ett okej från staden trots protester från innevånare och ägarna till den närliggande arenan O2. JH.

Markus Bergfors

Touchdown: Pandemins påverkan på den finska musikbranschen

Musikbranschen Finland gjorde ett av sina sta åpå nge 2019, sedan ndrades allt. 470 miljoner euro har man rlorat under pandemins två åoch livemusiken har tagit mest stryk. Statens extra stöhar hjälpt, men inte varit tillräckliga. Nu behövs fortsatta stöatt branschen ska återhämta sig, ger man på Music Finland.

Nordamerika

Digitalt

 • Denver-baserade rättighetsbörsen Royalty Exchange listar just nu över 800 olika rättighetspaket till försäljning via plattformen. Bland låtarna och katalogerna finns musik från YoungBoy, Nicki Minaj, Beyoncé, Travis Scott, Cardi B, 50 Cent och många fler. Royalty Exchange gör det möjligt för vem som helst att investera i musik, framför allt i publishing och låtskrivarrättigheter. DJ.
 • Spotifys röststyrda ”Car Thing” lanseras i USA, prylen som gör det möjligt att använda Spotify på en separat skärm i bilen och koppla musiken och poddarna till bilens ljudsystem även på gamla bilar. Spotify vill konkurrera med Apples Car Play enligt Annie Langston på MIDiA. Car Thing kostar 89,99 dollar och det krävs ett Premiumabonnemang för att kunna använda den. DJ.
 • En amerikansk motsvarighet till hovrätten i Sverige har beslutat att ogilla lyricstjänsten Genius stämning mot Google och Lyricfind. Stämningen kom under 2019, när Genius upptäckte att Google och Lyricfind rippade låttexter från Genius, men lade till apostrofer och andra tecken för att det skulle se ut som citat. I en lägre domstol friades Google, vilket också skedde nu. DJ.

Nordamerika

Digitalt forts.

 • Under en period på 00-talet var fildelningsprogrammet Limewire ett av de stora problemen. Tillverkarna av programmet fälldes år 2010 och tvingades att stänga ned fildelningsnätverket. Nu har Limewire uppstått som en plattform för handel av NFTs. På ett sätt är det logiskt eftersom även NFT-er bygger på decentralisering och P2P. DJ.
 • SXSW genomfördes fysiskt i mars 2022 efter att ha varit en digital företeelse under pandemin. Som vanligt presenterades mängder av nyheter under konferensen och mässan. En uppmärksammad kampanj kom från Paramount, som använde sig av 400 drönare för att skapa en show ovanför staden Austin. Drönarna formerade sig som en QR-kod som ledde till en trailer för serien Halo. DJ.

Nordamerika

Live

 • American Song Contest som är baserat på Eurovision Song Contest hade premiär 21 mars. Alla 50 delstater, 5 territorier samt Washington D.C. deltar. Tävlingen pågår i 8 veckor och finalen är 9 maj. JH.
 • tvg Hospitality som utvecklar och driver venues i England har i en investeringsrunda dragit in över 50 miljoner dollar som ska användas för att satsa på den amerikanska marknaden. JH.
 • Eventbolaget AEG Presents hakar på NFT-trenden och ingår samarbete med Autograph som är en NFT-plattform där aktörer inom sport och underhållning kan sälja unika digitala verk. JH.
 • Live Nation omsättning under 2021 ökade med 3,3 miljarder dollar jämfört med 2020. “this is just the start of what will be the strongest multi-year period ever for the concert industry” kommenterar Live Nations CEO Michael Rapino. JH.
 • Biljettförsäljargiganten See Tickets North America rör om i grytan bland sina chefer. Nya rekryteringar och befintliga chefer får nya roller. JH.

Daniel Johansson

Touchdown: NFTs - ett globalt fenomen

Under branschkonferensen SXSW i USA i mars månad 2022, var det tydligt att NFTs blivit det nya heta i musikbranschen. Mängder med paneler, shower och releaser genomfördes, och för de som inte hade möjlighet att delta fanns också möjligheten att köpa digitala SXSW-affischer som NFTs

Sydamerika

Digitalt

 • Konkurrensverket har nu godkänt Sonys köp av Som Livre som är det största internationella skivbolaget i Brasilen. JH.
 • Warner Music Latina topprekryterar Roberto Andrade Dirak som ansluter sig till företaget som VD. Han har tidigare jobbat med många prominenta latrinamerikanska artister och var även med och startade NIU Entertainment som är en plattform för debuterande artister. JH.
 • Sony Music Publishing har signat en världsomspännande deal med den brasilianska popstjärnan Anitta. Hon är Brasiliens mest streamade artist. JH.
 • Saban Music Group lanserar Saban Music Latin och anställer Alejandro Reglero (tidigare bland annat vice president för Sony Music Latin) som general manager. JH.

Sydamerika

Live

 • I Mexiko förväntas omsättningen från konserter i landet ha en årlig tillväxt på 14,64 % vilket resulterar i en förväntad omsättning på 542 miljoner dollar 2026. JH.
 • Argentina som inte har i närheten av samma omsättning som Mexiko förväntas dock också öka 11.29% per år vilket då skulle resulterar i ett marknadsvärde på 26 miljoner dollar 2026. JH.
 • Brasilens omsättning för livemusik förväntas öka 13.30% per år och skulle då landa på ett marknadsvärde på 240 miljoner dollar 2026. JH.
 • Mellan 18-20 mars gick Lollapalooza av stapeln i Santiago i Chile. Festivalen genomfördes som hybridevent; både fysiskt och digitalt. Det var väldigt mycket folk på plats men flera miljoner personer tittade på festivalen online. JH.

Asien

Digitalt

 • Siffror över de mest populära musikapparna i Japan visar att Amazon Music var den populäraste appen för streaming under 2021, sett till antalet nedladdningar. Därefter kommer Spotify följt av Pokekara, LINE Music och YouTube Music. Intäktsmässigt är det dock LINE Music som dominerar, följt av Amazon och AWA. LINE Music lanserades år 2015 och finns också i Thailand, Sydkorea och Taiwan. LINE Music är också den tjänst som haft absolut störst tillväxt under det senaste året. DJ.
 • BTS genomförde 11-13 mars ett tre dagars event i Seoul och livestreamade på lördagen sin konsert till mer än 3 700 biografer i 75 länder. Biljettintäkterna landade på 310 miljoner kronor, bara för den konserten. Under söndagen så avslutade man med en strömmad konsert på nätet, med över 1 miljon betalande tittare. DJ.
 • Kina är numera den fjärde största marknaden i världen för streamingintäkter efter USA, Storbritannien och Japan. En undersökning från iiMedia Research visar att i november 2021 hade KuGou Music hade mest månatligt aktiva användare. Följt av QQ Music, Kuwo Player, Migue och NetEase Cloud. Tjänster som Spotify och YouTube Music är blockerade medan Apple Music finns men är kraftigt censurerat. DJ.

Asien

Digitalt forts.

 • Spotify lanserades i Indien för lite över tre år sedan och har successivt tagit en starkare position på marknaden. Totalt sett är det dock JioSaavn och Gaana som dominerar. Tittar man på antalet strömmar på topp 200 så börjar dock Indien nästan komma upp i paritet med den amerikanska marknaden på Spotify. De mest strömmade låtarna på veckobasis ligger klart över t.ex. den tyska och brittiska marknaden. DJ.
 • I Vietnam börjar intäkterna från streaming öka, samtidigt är piratkopieringen fortfarande det största hindret för en levande musikbransch. Den 22 februari 2022 blev dock Vietnam en del av upphovsrättsöverenskommelsen inom WIPO (World Intellectual Property Organization), och förhoppningarna är nu att det ska påverka lagstiftning och regler i landet. DJ.

Asien

Live

 • Samantha Tzovolos (tidigare bland annat VP of Talent and Touring på Live Nation) har utsetts till Managing Director för Singapore på Eventim Live Asia (ELA). JH.
 • Creamfields som är en av dom största festivalerna för elektronisk musik i England startar nu upp en systerfestival i Thailand. JH.
 • I en ny rapport om hur den globala livemusikbranschen kommer att växa under de kommande tre åren har man kommit fram till att 32 % av dess tillväxt kommer att ske i Asien och Stillahavsområdet. JH.
 • Live Nation har tillsammans med Gold House och Spotify lanserat satsningen Music Guild, ett initiativ som ska lyfta fram artister från Asien och Stillahavsområdet. JH.