APRA AMCOS och Indonesien
STIM-utbetalningen den 18 november var första gången som pengar från digital användning i Asien betalades ut till svenska låtskrivare och förlag genom det nya samarbetet med APRA AMCOS, en PRO som huvudsakligen representerar Australien och Nya Zeeland, men som också kommit att bli en ”hub” för insamling och fördelning av pengar från digitala tjänster i flera delar av Asien.
De länder som omfattas av samarbetet mellan STIM (ICE) och APRA AMCOS är förutom Australien och Nya Zeeland också: Hongkong, Indonesien, Lao, Macao, Malaysia, Mongoliet, Nepal, Filippinerna, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Vietnam, Myanmar och Kambodja.
De digitala tjänster som berörs i dessa länder är bland annat Facebook, Spotify, YouTube, Apple Music, KKBox och Joox. Istället för att STIM ska behöva ha enskilda avtal för varje land och varje tjänst, har man alltså slutit ett ramavtal som underlättar administrationen och effektiviserar hanteringen av metadata och pengar.
Robert Buchmann, chef för Stims avdelning Fördelning & utbetalning, säger:
– Det här är jättekul och en stor framgång för Stim! Vi har nu en smidig lösning med australiensiska APRA AMCOS och deras licenshubb för delar av Asien.Det betyder att när Stimanslutnas låtar spelas online i exempelvis Indonesien, Filippinerna och Singapore så får du betalt snabbt och enkelt genom Stim.
Den indonesiska musikindustrin
Indonesien är med sina 275 miljoner invånare det fjärde största landet i världen, efter Kina, Indien och USA. Landet har en mycket levande musikkultur och lång musikhistoria. Landet består av tusentals öar, och många av de här öarna har sina egna musiktraditioner som utvecklats under lång tid, framför allt kanske de stora öarna som Java, Sumatra, Bali och Flores. Den samtida populärmusiken i Indonesien är populär även i omgivande länder som Malaysia, Singapore och Brunei.
Precis som i många andra asiatiska länder är digital musikkonsumtion fullständigt dominerande. I Indonesien kommer hela 97 procent av intäkterna till masterägare från digitala tjänster. Per capita finns det dock en del att göra, under 2020 låg de totala intäkterna bara på ca 2 kr per capita (Sverige = 180 kr/capita).
Förutom att pop och rock med indonesiska influenser är stora genrer, är Dangdut den största genren. Warner signade t.ex. i slutet av 2020 med DPM, som är ett kollektiv av över 20 indonesiska labels, med ca 60 000 låtar i katalogen och som också gett ut mycket Dangdut-musik. Andra labels är t.ex. Alfa Records, Aquarius Musikindo, Musica Studios, Pelangi Prima Sejati och Virgo Multi Cipta.
Ett stort problem i Indonesien är piratkopieringen. Såväl musik som film distribueras och försäljs illegalt, såväl digitalt som fysiskt, och i åldern 15 – 45 år dominerar illegal nedladdning. En ny upphovsrättslagstiftning introducerades i landet 2014, men har inte lett till några större konsekvenser för de som piratkopierar.
YouTube är den populäraste legala appen att använda för att lyssna på musik bland internetanvändare (Statista), 65 procent anger att de lyssnar på musik där. Över 50 procent anger att de använder JOOX som streamingtjänst, medan 47 procent anger Spotify.
Värt att notera är dock att bara 67 procent av befolkningen har en smartphone eller är uppkopplade, vilket innebär att en stor del av befolkningen konsumerar musik på andra sätt än digitalt. Kostnaden för en Premium-prenumeration i Indonesien ligger på motsvarande ca 30 kronor i månaden, men den genomsnittliga lönen ligger kring 6 – 7 000 kronor, med många som ligger på minimilönen kring 2 500 kr/mån.
Därför är det gratis musiktjänster som framför allt är populära i landet, inklusive Spotify Free. En undersökning från 2020 (Statista Global Consumer Survey) visar att bara 28 procent angav att de betalat för digital musik på något sätt under de föregående 12 månaderna, vilket visar att det finns en stor potential i landet.
Topp fem låtar på Spotify i Indonesien för veckan som slutade den 25 november 2021 var:
1. Easy On Me – Adele: 2,612,317 streams
2. Runtuh – Fiersa Besari, Feby Putri: 2,260,201 streams
3. I Love You So – The Walters: 1,858,082 streams
4. It’s Only Me – Kaleb J: 1,818,866 streams
5. Sisa Rasa – Mahalini: 1,606,263 streams
Som jämförelse kan nämnas att motsvarande topplista i Sverige för samma vecka var:
1. Easy On Me – Adele: 1,406,664 streams
2. Oh My God – Adele: 922,279 streams
3. Shivers – Ed Sheeran: 805,925 streams
4. SOM DOM – Sarettii: 805,569 streams
5. Lämna honom – Melissa Horn: 743,762 streams
Så trots att Indonesien har 27 gånger så stor befolkning som Sverige, skiljer sig streamingsiffrorna inte enormt mycket åt på Spotify. Det finns alltså stor potential under de kommande åren, inte bara för Spotify, utan för musikindustrin i stort i Indonesien.
Den ekonomiska tillväxten för streaming ligger i genomsnitt kring 26 procent per år under de senaste fem åren, och med samma takt kommer Indonesien inom bara några år att komma upp på ganska höga nivåer. En marknad att ha koll på med andra ord.
För den som vill lyssna på en av de absolut största hitsen just nu i Indonesien, här är låten Runtuh med Feby Putri feat. Fiersa Besari: https://www.youtube.com/watch?v=YrtS8MESh0I
Daniel Johansson
Referenser:
– https://musically.com/2021/06/04/why-indonesias-music-market-has-plenty-of-potential/
– https://www.ifpi.org/resources/ (Global Music Report 2021)
– https://www.stim.se/sv/nyheter/premiar-streamingpengar-fran-asien
– https://www.musicbusinessworldwide.com/warners-ada-asia-inks-deal-with-indonesia-based-dpm-one-of-the-countrys-largest-music-companies/
– https://en.wikipedia.org/wiki/Music_of_Indonesia
– https://jakartaglobe.id/culture/piracy-still-scourge-indonesias-film-industry/
– https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3398030
– https://www.statista.com/statistics/709833/indonesia-most-used-music-apps/