ExMS Spaning #3

lkomna till tredje numret av ExMS Spaning!

Vad är ExMS Spaning? Häsamlar vi som jobbar på Export Music Sweden och en grupp konsulter som jobbar med oss ndelser och trender. Nyheter vi noterar på det mligen breda området musikexport. Vi rsöker ra dessa notiser så korta som jligt så det ätt att skumma igenom dem – ädet got som äextra viktigt dig så finns det nkar under ”Vidare sning” om du scrollar ner.

I detta nummer av Spaning kan du läsa två längre texter om att turnera i Kanada som folkmusiker av Emma Björling och en fördjupning kring samarbetet mellan STIM (ICE) och APRA AMCO samt musikindustrin i Indonesien av Daniel Johansson. Som vanligt bjuds det även på en massa korta spaningar från världens alla hörn. I detta nummer har Micke Lindevall (Debaser) och Malfi Dorantes (MalfiCo) bidragit med spaningar. Har ni tips på nyheter, spaningar och annat intressant så tveka inte på att höra av er till oss. 

ng med!

Josef Hermansson Embring
Redaktör för ExMS spaning
josef@exportmusicsweden.org

Europa

Digitalt

 • Spanien fortsätter att se ökade intäkter från streaming. Även om tillväxten ”bara” var 4,4 procent under år 2020, har det sett bättre ut under det första halvåret 2021. Prognosen är att de totala intäkterna för inspelad musik kommer landa kring 400 miljoner euro för 2021. Spanien är den trettonde största musikmarknaden i världen ekonomiskt sett. Ett resultat av övergången till streaming är att latin-musik sett ett rejält uppsving snarare än lokal musik från Spanien (med latin menas här musik från Latinamerika). 60 procent av musiklyssnandet i Spanien under 2020 var just på Latin, medan bara 25 procent av lyssnandet var på lokala spanska artister. DJ.
 • Franskgrundade Deezer har ingått ett långsiktigt samarbetsavtal med den stora tyska mediakoncernen RTL. Deezer kommer att fungera som underleverantör av musik, ljudböcker och radio till RTL, som satsar på ett nytt abonnemang som ska vara mer ”cross-media” under det första halvåret 2022. RTL siktar på att bli en stor aktör på streamingområdet i Tyskland, inte minst vill man konkurrera med Netflix och Disney som är stora i landet, och man planerar lägga motsvarande 6 miljarder kronor framöver på originalinnehåll. De senaste siffrorna visar att Deezer har 16 miljoner betalande användare globalt. DJ.
 • Polen befinner sig fortfarande i övergången till streaming som dominerande format, under 2020 stod streaming för 45 procent av intäkterna, och 38 procent bestod fortfarande av fysisk försäljning (trots pandemin). Polen kan fortfarande betraktas som ett tillväxtland, intäkterna per capita för 2020 var 27 kronor, att jämföra med t.ex. Sverige som låg på 180 kr per capita. DJ.

Europa

Digitalt forts.

 • De senaste siffrorna visar att 43 procent av alla mobiler i Nederländerna har Spotify installerat på sig, vilket gör tjänsten till klart dominerande i landet. Men, samtidigt har tillväxten stannat av något medan t.ex. YouTube Music har ökat snabbare och ligger nu på andra plats i landet, med 14 procent. På tredje plats kommer Apple Music som är installerat på 5 procent av mobilerna, medan Deezer finns på 4 procent. Totalt sett kan man alltså säga att Spotify fortfarande har stor dominans vad det gäller streaming av musik i Nederländerna. 55 procent av användarna betalar också för Spotify. DJ.
 • Diskussionerna kring ny lagstiftning rörande fördelning av pengar från streamingtjänster i Storbritannien fortsätter, och den 3 december kommer House of Commons göra sin andra genomgång av förslaget som lades fram av ledamoten Kevin Brennan i somras. Det uppdaterade förslaget innebär bl.a. ökad transparens kring avtal mellan bolag och streamingplattformar, hur pengarna fördelas, möjlighet till omförhandling för artister som sitter på dåliga avtal, samt en gräns på 20 år efter avtal har skrivits då artisten ska ha möjlighet att återkalla avtalet. Organisationer som Music Managers Forum och Featured Artists Coalition har uttryckt stöd till lagändringarna. DJ.

Europa

Live

 • Det ser ut att bli en dyster vinter utan internationellt turnerande. Sverige är fortfarande en av de få länder som fortfarande mer eller mindre är restriktionsfritt. Norge har återinfört regler för endast sittande publik och begränsad kapacitet där både svenska Hellacopters och Amazon fick ställa in sina konserter i Oslo. ML.
 • Danmark har stängt skolor och nattklubbar och konserter har ett tak på 50 personer. Svenska Yung Lean blev en av de sista artisterna att kunna genomföra sin utsålda konsert på VEGA. ML.
 • Biljettförsäljningen har stannat av i de flesta länderna och vi lär behöva jobba upp förtroendet igen för att få folk att köpa nya biljetter igen efter den här vågen av nya restriktioner. Även upp till 30% no-show på redan köpta biljetter i många länder. ML.

Europa live

Live forts.

 • För en vecka sedan deltog Debaser i en undersökning och konferens mellan 21 spelställen i 21 europeiska länder för att få en liten överblick om lägesrapport hur det ser ut på scenerna nu i december och januari. Statistiken nedan säger en del om förutsättningarna för att turnéra utomlands närmaste tiden:
 • Vad är ditt spelställes nuvarande status (då räknas inte covidpass som en restriktion)? 65% Öppet med restriktioner / 17% Öppet utan restriktioner / 17% Helt stängt
 • Har du behövt ställa in spelningar pga. NYA restriktioner? 85% Ja / 15% Nej
 • Hur ser era arrangemang ut för publiken i vinter? 45% Sittande publik / 50% Stående publik
 • Vilken kapacitet har ni kvar? 41 % Full kapacitet / 27% Mellan 20-60% / 9 % Under 60% / 5 % Under 80%
 • Hur planerar ni för Q1 2022? 61% Vi har redan börjat ställa in och flytta konserter första månaderna 2021? / 28% Vi väntar på nya direktiv och restriktioner / 11% Vi jobbar på med konserterna oförändrat och som planerat

Nordamerika

Digitalt

 • Tidal introducerar två nya abonnemang, ett gratisabonnemang som inte kommer finansieras med reklam utan av dem själva, och ett HiFi Plus-abonnemang som kommer baseras på user-centric fördelning av intäkterna. Det nya abonnemanget kommer också innehålla en funktion där 10 procent av prenumerationspengen går direkt till den mest spelade artisten för det specifika abonnemanget, utanför rådande avtal och vanlig distribution av intäkter. Användare kommer själva kunna se varje månad vilken artist som 2 USD går direkt från deras abonnemang. DJ.
 • Epic Games, som är mest kända för spelet Fortnite, har köpt upp musikspelstillverkaren Harmonix. Fortnite har som bekant satsat ordentligt på musik och har en hel konsertserie som ska genomföras framöver. Ariana Grande, Travis Scott, Mershmello och fler artister har framträtt i Fortnite. Målet med uppköpet är tydligt, Harmonix skriver att de kommer ”bring our unique brand of musical gaming experiences to the Metaverse.” Vi kan alltså förvänta oss nya spännande musikupplevelser för alla de över 80 miljoner som är aktiva spelare på Fortnite. DJ.
 • MLC (Mechanical Licensing Collective), den nya amerikanska collecting-organsationen för mekaniska rättigheter i den digitala kontexten, är nu i full gång med sin verksamhet. STIM har en överenskommelse med MLC sedan tidigare i år, och svenska förlag och låtskrivare kan framöver få utbetalningar som samlats in av MLC för musik som spela i USA. Det är dock värt att notera att i vissa sammanhang kommer även svenska förlag behöva registrera sig direkt mot MLC (beroende av vilken setup man har med insamlande sällskap). MLC verkar i hög grad vara intresserad av att bygga direktrelationer med förlag, varför det kan vara värt att titta igenom det som MLC kallar Connect and Collect. DJ.

Nordamerika

Digitalt forts.

 • MLC (Mechanical Licensing Collective), den nya amerikanska collecting-organsationen för mekaniska rättigheter i den digitala kontexten, är nu i full gång med sin verksamhet. STIM har en överenskommelse med MLC sedan tidigare i år, och svenska förlag och låtskrivare kan framöver få utbetalningar som samlats in av MLC för musik som spela i USA. Det är dock värt att notera att i vissa sammanhang kommer även svenska förlag behöva registrera sig direkt mot MLC (beroende av vilken setup man har med insamlande sällskap). MLC verkar i hög grad vara intresserad av att bygga direktrelationer med förlag, varför det kan vara värt att titta igenom det som MLC kallar Connectd and Collect. DJ.
 • SoundExchange, som samlar in pengar till artister och masterägare på den amerikanska marknaden, har släppt sin kvartalsrapport för Q3 2021. SoundExchange samlar in från satellitradio och andra digitala kanaler som t.ex. Pandora (dock ej från interaktiva tjänster som Spotify, Apple Music etc.). SAMI och IFPI har i sin tur avtal med SoundExchange som betalar ut till organisationerna när svensk musik spelas i amerikanska digitala radiokanaler. Rapporten visar en liten ökning av utdelningen jämfört med samma kvartal förra året, 256 milj. USD jämfört med 254 milj. USD. SoundExchange delade under 2020 ut över 1 miljard USD till labels och artister. DJ.
 • Facebook, eller Meta, försöker locka artister till sina Live Audio Rooms genom att helt enkelt betala dem för att göra sessions i dem, mellan 10 000 – 50 000 USD per session. Pengarna kommer från den Creator Fund på 1 miljard USD som Facebook meddelade att man skulle betala ut till kreatörer under 2022.Konkurrenten Clubhouse används ofta för den här sortens online-sessions där folk är inbjudna för att delta och lyssna. Facebook hoppas naturligtvis att fler artister ska genomföra sessions hos sig själva genom att locka med ganska frikostiga ”gager”. DJ.

Nordamerika

Live

 • En av världens största musikbranschkonferenser och showcasefestivaler SXSW i Austin presenterade nyligen delar av sitt program för nästa års upplaga. Av allt att döma ser det alltså ut som att SXSW kommer gå av stapeln i Mars 2022 inklusive ExMS event som ”Meet the Swedes Matchmaking” och ”Power Breakfasts”. JH.
 • Den norska hybridplattformen TicketGo, som är både biljettsystem och streamingplattform för konserter, lanseras i USA. Plattformen är den första stora aktören att kombinera dessa två. JH.
 • Bandet OneRepublic blir den första stora amerikanska akten att ta emot kryptovalutabetalning för livespelningar. JH.
 • Travis Scott och arrangörerna bakom Astroworld stäms på 750 miljoner dollar av anhöriga till de som omkom på festivalen tidigare i höst. JH.

Emma Björling om

Kanada som marknad för skandinavisk folkmusik och akustisk musik

Emma Björling från gruppen Kongero berättar om hur turnerande i Kanada kan se ut för skandinaviska utövare av folkmusik och akustisk musik.

Sydamerika

Digitalt

 • YouTubes ”egna TiKTok” i form av YouTube Shorts finns nu tillgängligt i Latinamerika. användarna kan dela korta videos och precis som med TikTok kan användarna sampla varandras ljud och använda ljudet i egna filmer. JH
 • Enligt Spotify är de mest streamade artisterna i Mexiko 2021: Bad Bunny, J Balvin, Rauw Alejandro, Christian Nodal och Luis Miguel. MD.
 • Data från Spotify visar att bland de 50 mest streamade artisterna i världen är 12 stycken av dom från Latinamerika. Mest streamade artisten globalt är Bad Bunny från Puerto Rico. MD.
 • Den latinamerikanska steramingtrenden syns även bland de 50 mest streamade genrerna där åtta har latinamerikansk koppling: Latin (#11), Trap Latino (#16), Reggaeton (#19), Latin Pop (#22), Latin Hip Hop (#26), Reggaeton Flow (#28), Regional Mexican (#36), and Corrido (#42). MD.

Sydamerika

Live

 • Live Nation meddelade nyligen att man äntligen har avslutat sitt förvärv på 51 % av OCESA Entretenimiento som är världens tredje största arrangör. OCESA är den största arrangören i hela Latinamerika. JH.
 • Såhär i slutet av 2021 har flera städer i Mexiko mer än 80% kapacitet på sina spelställen vilket möjliggör turnerande för flera artister i landet. MD.
 • Efter ett och ett halvt år arrangerades festivaler för första gången. Till exempel Tecate Baja Beach Fest (Baja California), Hypnosis (Mexico City), Pa´l Norte (Monterrey), Corona Capital (Mexico City)), Tecate Bajío (León) och Trópico (Acapulco). Samt flera mindre festivaler som arrangerades i olika städer runt om i hela landet. MD.
 • Nu i december öppnar House of Vans i Mexico City, ett kulturhus som ska koppla samman urban kultur, musik, konst och sport under samma tak. Alla evenemangen kommer vara gratis. Det enda du behöver göra för att delta är att registrera dig på deras sida när konserten eller eventet tillkännages. MD.

Asien

Digitalt

 • Filippinska musikbolaget Viva Music förvärvas av franska Believe som en del i deras fortsatta expandering i Asien. JH.
 • Thailands största mediehus GMM Grammy har lanserat den lokala musikstreamingtjänsten Plern. Tjänsten hoppas kunna möta Thailands växande efterfrågan på musikstreamingtjänster. Plern förväntas locka fem miljoner aktiva användare varje månad under det första året. JH.
 • På initiativ från Gwangju Institute of Science and Technology kommer man med hjälp av AI skapa soundtracks till gamla stumfilmer. AI’n kommer läsa av scener i filmer och sedan skapa melodier till varje scen som kompositörer sedan kommer färdigställa. JH.
 • Sony Music lanserar mobilappen Jam Star Music i Japan. Med appen kan man spela in upp till åtta ljudspår och förutom inspelningsmöjligheterna finns ett community där användarna kan dela och samarbeta på sina låtar. JH.
 • En ny lag i Sydkorea ska hindra stora aktörer som Google och Apple att tvinga användarna att använda deras betalningssystem för köp i appar och appbutiker. JH.

Asien

Live

 • Sydkorea återinför restriktioner för bland annat livemusik i landet på grund av rekordhöga fall av Omikronvarianten. Restriktionerna kommer vara i kraft till åtminstone mitten av februari. JH.
 • K-popbandet BTS gjorde sin första spelning sedan pandemins start i Los Angeles på SoFi Stadium. Spelningen besöktes av tiotusentals människor från både USA och Asien. JH.
 • I Thailand måste arrangörer köra med begränsad kapacitet så gäster kan hålla avstånd till varandra. Flera arrangörer har inte anpassat sig efter dessa regler och har därmed fått både varningar och vissa har fått stänga ner. JH.
 • Kinas hälsominister meddelade att man kommer begränsa resandet i landet inför det kinesiska nyåret i februari. Detta som en åtgärd mot de ökande fallen av Omikronvarianten i landet. Firandet av nyåret är den största högtiden i Kina och kommer alltså inte firas som vanligt för tredje året i rad. JH.
 • Irländska popgruppen Westlife gjorde en exklusiv onlinekonsert för den kinesiska marknaden. Konserten sågs av över 20 miljoner tittare i Kina vilket gör konserten till en av dom mest sedda någonsin. JH.

Daniel Johansson

Touchdown Asien: APRA AMCOS och Indonesien

Daniel Johansson rapporterar om samarbetet mellan STIM (ICE) och APRA AMCO samt om musikindustrin i Indonesien.